Indische kip Tikka Masala

Bereidingstijd : 40 minuten

Indische kip Tikka Masala

Ingrediënten

4 kipfilets
2 middelgrote uien  
1 verse, rode Spaanse peper  
een stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim  
een bosje verse koriander  
2 el olie en 1 klontje boter 
zelfgemaakte tikkamassalapasta (zie recept)  
zout en peper naar smaak  
1 blik tomatenstukjes  
1 blik kokosmelk  
200 ml verse yoghurt
een klein handje geschaafde amandelen  
1 citroen

Men zegt wel eens dat dit het enige echte nationale gerecht van Engeland is omdat het het meest bestelde gerecht is in Engelse restaurants. Wie ooit al eens een Indisch restaurant bezocht heeft weet dat Kip Tikka Masala vooral heel lekker is.  Er zijn wel 100 verschillende manieren te vinden om Tika Masala te bereiden maar omdat we het zelf niet beter kunnen hebben we hier gekozen voor het recept van 1 van Engelands bekendste TV-chefs, Jamie Oliver. Er is een beetje voorbereiding nodig voor dit gerecht maar éénmaal je bezig bent gaat het heel vlug en zal je zien dat het resultaat zeker de moeite is om een beetje tijd in de keuken door te brengen. Smakelijk...

Aan de slag:

Snijd de kipfilet in de lengte in 2 centimeter dikke reepjes. Pel de ui, halveer ze en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de Spaanse peper in dunne ringetjes. Schil de gemberwortel en snijd hem in dunne plakjes. Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes, houd ze apart en hak de steeltjes fijn.

Zet een grote braadpan op matig tot hoog vuur. Doe er de olie en het klontje boter in. Doe de uien, peper, gember en koriandersteeltjes in de pan en bak die 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.

Doe de tikkamassalapasta en de kipreepjes erbij. Roer zodat de kipstukjes omringd worden met de currypasta. Voeg de tomatenstukjes, de kokosmelk en 1 blikje water toe. Roer even door, breng aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur met de deksel op de pan pruttelen. Houd in de gaten of de curry niet te droog wordt. Voeg dan nog wat extra water toe. Als het vlees mals en gaar is, kun je de curry op smaak brengen met zout en peper.

Serveer de curry met rijst en een paar flinke eetlepels yoghurt. Strooi de amandelen en korianderblaadjes erover. Eventueel kun je een paar partjes citroen erbij serveren om over de curry uit te knijpen.

Tikkamassalapasta

2 tenen knoflook •
1 stuk gember ter grootte van een duim  
1 tl cayennepeper  
1 el gerookt paprikapoeder  
2 tl garam massala  
1/2 tl zout  
2 el olie  
2 el tomatenpuree  
2 verse, rode Spaanse pepers  
een bosje verse koriander  
1 el gedroogde kokos  
2 el gemalen amandelen
kruiden om te roosteren 
1 tl komijnzaad  
1 tl korianderzaad

Pel en schil de knoflook en gember. Rooster de kruiden ‘om te roosteren’ in een droge koekenpan op matig tot hoog vuur. Haal de pan van het vuur zodra de kruiden goudbruin zijn en lekker ruiken. Stamp de koriander en komijn fijn in een vijzel. Meng de koriander en komijn met de rest van de ingrediënten en pureer ze in een keukenmachine tot je een fijne pasta hebt.