Kip Marengo

Bereidingstijd : 90 minuten

Kip Marengo

Ingrediënten

4 kippenbillen
200 g rivierkreeftjes 
500 g champignons
6 tomaten
2 uien
2 teentjes look
4 takjes tijm
1 takje rozemarijn
1 dl cognac
1 dl witte wijn
1 eetlepel bloem
scheutje room
klontje boter
peper
zout

Een gerecht met een eigen Wikipedia pagina dat moet de moeite zijn. Kip Marengo is er zo eentje. Vernoemd naar de slag van Marengo in 1800. Het verhaal gaat dat Napoleon nooit at voor een veldslag maar omdat de slag om Marengo iets langer duurde dan gepland kreeg hij honger en moest zijn kok improviseren om iets op tafel te toveren. Dat werd Kip Marengo. Omdat de veldslag uiteindelijk gewonnen werd was Napoleon ervan overtuigd dat dit gerecht hem geluk had gebracht en werd het één van zijn favoriete gerechten. Of het effectief geluk brengt weten we niet maar het is zeker het proberen waard want lekker is het zeker.

Aan de slag:

Kruid de kippenbillen met zout en versgemalen peper. Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Leg het vlees in de hete boter en geef ze langs de beide zijden een goudbruin kleurtje.Snij de champignons in kwarten. Pel de uien en snij ze in fijne snippers. Pel de look en plet de tenen tot pulp of plet deze met de lookpers Haal de gekleurde kip uit de pot en zet ze even opzij. Bak de partjes champignon in het braadvet van de kip. Zodra ze kleur hebben voeg je de uisnippers en de lookpulp toe. Roer en stoof de uien glazig. Spoel de tomaten en snij ze in grove stukken. De schil mag aan de tomaten blijven. Bepoeder de inhoud van de pot met wat bloem en roer. Schenk de cognac in de pot en flambeer de inhoud. Blus het vuur met een flinke scheut witte wijn en roer de aanbaksels los. Laat de meeste alcohol wegdampen. Doe de tomaten in de pot. Voeg takjes tijm toe, wat rozemarijn, versgemalen peper en een snuif zout. Leg de gekleurde kippenbouten in de pot en zet het deksel op de pot.

Laat alles een dik uur pruttelen op een zacht vuur tot je botermalse kip in een milde saus overhoudt. Schenk een scheutje room in de pot en roer. Voeg de rivierkreeftjes op het einde toe en laat deze even mee garen in de pot zodat ze lekker warm zijn.

TIP: Je kan de bereiding ook garen in een oven van ongeveer 150°C.

Vindt je kipfilet lekkerder dan kan je de kippenbillen in het gerecht ook vervangen door kipfilet

Smakelijk