Oost-Vlaamse kip met West-Vlaams bier

Bereidingstijd : 50 minuten

Oost-Vlaamse kip met West-Vlaams bier

Ingrediënten

1 polderkip van ca. 1,5 kg, in 4 stukken verdeeld
zout, versgemalen zwarte peper
50 g boter
2 uien, gepeld en kleingesneden
2 teentjes knoflook, uitgeperst
35 g bloem
6 dl donker bier
3 eetlepels tomatenpuree
1 laurierblad
175 g champignons, in plakjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte peterselie

Oost-West thuis best en met dit recept uit grootmoeders tijd zal je duimen en vingers aflikken. De kip uit dit gerecht is onze Oost-Vlaamse polderkip die gekweekt wordt in de polders van Boekhoute en het voor het bier hebben we gekozen voor een Sint-Bernardus abt 12 maar je kan hiervoor ook andere donkere bieren gebruiken mocht je dit willen...

Aan de slag:

Bestrooi de stukken kip met wat peper en zout.
Verhit de boter in een pan en bak hierin de stukken kip bij vrij veel hitte rondom bruin.
Haal de stukken kip uit de pan en houd ze apart.
Fruit de uien en de knoflook in de bakboter van de kip.
Roer de bloem door het mengsel.
Voeg er voortdurend roerend met scheutjes tegelijk het bier aan toe tot een licht gebonden saus is ontstaan.
Roer de tomatenpuree door de saus. Voeg de stukken kip, het laurierblad en peper en zout naar smaak toe en breng het geheel aan de kook.
Temper dan de hittebron; leg het deksel op de pan en laat alles 35 minuten zachtjes stoven.
Voeg de champignons toe en laat het gerecht nog ca. 10 minuten stoven tot alles gaar is.
Leg de stukken kip op een schaal; schenk er wat van de saus over en bestrooi het gerecht met de fijngehakte peterselie.
Geef de rest van de saus apart bij het gerecht.

Tip van de chef: serveer met verse frietjes of puree aardappelen.