Polderkipfilet met kruidenkorst en schorseneren (Jeroen Meus)

Bereidingstijd : 80 minuten

Polderkipfilet met kruidenkorst en schorseneren (Jeroen Meus)

Ingrediënten

Groenten en aardappelen

500 g schorseneren
250 g oesterzwammen
600 g aardappelen (vastkokend)
1⁄2 bussel peterselie
1 ui
1 teentje knoflook
1 citroen
15 g bloem
5 dl melk
boter
peper
zout

De kipfilets

4 kipfilets
scheutje witte wijn
scheutje runderfond
scheutje room
100 g panko
1 eetlepel pickles
1 koffielepel tijm
1 koffielepel kipkruiden
cayennepeper
boter
peper
zout

Op algemeen verzoek plaatsen we hier het (h)eerlijke recept dat Jeroen Meus met onze Polderkip heeft klaargemaakt in het Programma Dagelijkse Kost op één. Jeroen was alvast grote fan van onze kippen en met een recept zoals dit kan dat ook niet anders.

Groenten en aardappelen

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar in gezouten water.Meng 5 dl water met een gelijke hoeveelheid melk. Pers er een citroen in uit en leg de citroenhelften in de kookpot. Doe er de bloem bij en roer goed om. Dit is de ‘blanc’.

TIP: Door de schorseneren in een blanc te koken, verkleuren ze niet en blijven ze mooi wit.

Schil de schorseneren en snijd de achterkant weg. Snijd ze meteen in stukken en doe ze in de ‘blanc’. Laat de schorseneren op een middelhoog vuur gaar koken. Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de oesterzwammen schoon. Smelt een klontje boter in een pan en bak de oesterzwammen kort aan. Doe er de ui en knoflook bij en laat stoven. Giet de schorseneren en de aardappelen af en laat uitlekken in een vergiet.

De kipfilets

Plet 80 g zachte boter met panko en kruid met tijm, kipkruiden en cayennepeper. Laat het opstijven in de koelkast.Verhit een klontje boter in een pan. Kruid de kipfilets met peper en zout en schroei ze aan beide kanten dicht. Laat ze met het deksel op de pan garen op een zacht vuur.

Verwarm de ovengrill voor op hoge temperatuur.

Haal de kip uit de pan als ze bijna gaar is en leg ze in een ovenschaal. Verdeel het boter-pankomengsel over de filets en zet de kip onder de grill. Giet een scheut wijn in de pan waarin de kip gebakken is en laat inkoken. Blus met runderfond en voeg er room en pickles aan toe. Kruid de Cross & Blackwellsaus met peper en zout. Roer er een paar klontjes koude boter door en laat even inkoken. Afwerken en serveren Doe de schorseneren en aardappelen bij de oesterzwammen. Laat even bakken en voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Kruid met peper en zout. Snipper de peterselie fijn en roer hem door de groenten met aardappelen. Haal de kip uit de oven en snijd de filets in plakken. Serveer met de groenten en de Blackwellsaus.