Stagair Emiel zijn polderkip met appelmoes

Bereidingstijd : anderhalf uur

Stagair Emiel zijn polderkip met appelmoes

Ingrediënten

1 Bio Polderkip ( +/- 1,5 kg)
1 tomaat
1 teentje look
1 takje rozemarijn
4 takjes tijm
een klontje boter
een scheutje olijfolie
peper
zout
600gr aardappelen

Voor de appelmoes

6 stoofappels (bv. goudreinet)
scheutje appelsap
1 eetlepel bruine suiker
een voorzichtig scheutje ciderazijn
 

Deze oerklassieker in de Vlaamse keuken werkt altijd en is supereenvoudig klaar te maken. Zo een lekkere Polderkip met appelmoes, gebakken aardappelen en een simpel sausje kan volgens ons even lekker smaken als een driesterrenmenu van de meest bekende topchefs. Het gehein zit hem in wat je in de holte van de kip stopt zodat je eindigt met een sappig stukje kip vlees en alles wat je nodig hebt voor een heerlijke saus erbij.

Verhit de oven tot 175°C.

Stop een hele tomaat in de holte van de kip, samen met een gepelde, gekneusde teen knoflook, een tak rozemarijn en takjes tijm.

Strooi er vervolgens voldoende versgemalen peper in en wat (zee)zout. Eindig met een flinke klont boter, zodat de kip ‘goed gevuld’ is.

Bind de poten samen met een eindje keukentouw.

Leg de kip in een ovenschaal, druppel er een beetje olijfolie over en strijk het vel in. Strooi er nog een beetje versgemalen peper en wat zout overheen.

Schuif de kip in de hete oven van 175°C. Rooster ze minstens anderhalf uur, maar doe om het kwartier de moeite om wat braadvet over de kip te lepelen. (‘aroseren’)

Kook alvast de aardappelen en bereid de appelmoes voor.

Zo maken we de appelmoes

Smelt een klont boter in een (stoof)pot op een matig vuur.

Schil de appelen, snij ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij de appel in grove stukken en doe ze in de pan met hete boter. (Verhuis elke versneden appel meteen naar de pot met boter en roer. Zo krijgt het fruit geen kans om te verkleuren.)

Roer af en toe en laat de stukken appel een paar minuten bakken.

Schenk een bodem appelsap in de pot, voeg een beetje suiker toe en laat de appelen zo’n 20 minuten garen op een zacht vuur.

Zo maken we de saus

Tijd om snel een overheerlijke saus te bereiden. Neem een hoge beker en hou de kip ondersteboven met een tang. Vang het helder braadvocht op. (Helder braadvocht geeft aan dat het vlees gaar is.)

Doe er ook de ingrediënten in die je in de holte van de hoevekip hebt gestopt. Verwijder wel de taaie takjes tijm en rozemarijn.

Schenk er tenslotte een deel van het braadvet bij. (Overdrijf niet, zodat de saus niet te vettig wordt.) Mix alles glad met de staafmixer. Beslis of je deze saus al dan niet gezeefd wil serveren.

Tips van de Chef:

Werk de appelmoes af met een zeer voorzichtig scheutje (cider)azijn.

Smelt een klont boter in een braadpan en voeg ook een scheutje olijfolie toe.

Snij de afgekoelde aardappelen in hapklare stukken en bak ze goudbruin. Voeg tussendoor wat peper en zout toe en draai de stukken aardappel tijdig om.

Zet de kip op haar geheel op de tafel en versnij ze ter plekke. De enige vrtaag die je hoeft te stellen, Borst of bil?

Smakelijk!!!