Gentse waterzooi

45 Min
Gemakkelijk
4 Personen
Gentse waterzooi

Ingrediënten

  • 4 Couvert kippenborsten, zonder vel en bot
  • 2 preien, alleen witte en lichtgroene delen, in plakjes gesneden
  • 4 wortels, in plakjes gesneden
  • 4 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
  • 1 fijngehakte ui
  • 4 kopjes kippenbouillon
  • 2 kopjes slagroom
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eidooiers
  • 1 geperste citroen
  • Peper en zout
  • Verse peterselie

Gentse Waterzooi: Een Belgisch klassiek gerecht

Gentse Waterzooi is een hartverwarmende stoofpot, kenmerkend door zijn romige textuur en rijke smaak. Het combineert sappige kip, knapperige groenten, aardappelen en een fluweelzachte saus op basis van eieren en room. Dit gerecht is geliefd om zijn heerlijke comfort en wordt vaak geserveerd met brood of aardappelpuree. Waterzooi is een iconisch Belgisch gerecht en een culinair erfgoed van de stad Gent.

Bereidingswijze:

  1. Smelt de boter in een grote pot op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak gedurende 2-3 minuten, tot deze zacht is.
  2. Voeg de prei, wortels en bleekselderij toe aan de pot en bak gedurende 5-7 minuten, tot de groenten zacht zijn.
  3. Voeg de Couvert kippenborsten toe aan de pot en giet de kippenbouillon erbij. Breng het mengsel aan de kook, verlaag dan het vuur en laat het geheel 20-25 minuten sudderen, tot de kip gaar is.
  4. Haal de Couvert kip uit de pot en snijd deze in hapklare stukjes. Zet opzij.
  5. Klop in een aparte kom de eidooiers en citroensap samen. Voeg langzaam de slagroom toe, terwijl je blijft kloppen.
  6. Smelt in een kleine steelpan 2 eetlepels boter op middelhoog vuur. Voeg 2 eetlepels bloem toe en klop tot alles gecombineerd is. Voeg geleidelijk het roommengsel toe, terwijl je blijft kloppen, tot de saus is ingedikt.
  7. Voeg de in stukjes gesneden kip terug toe aan de pot en giet de roomsaus erbij. Roer alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  8. Serveer de Waterzooi warm, gegarneerd met gehakte peterselie.

Ook interessant

Toon alle recepten
Slide